Menu

De 4 beste boeken over gedragsverandering

boekenkast

Ga jij aan de slag met gedragsverandering? Wij vinden het lezen van boeken één van de beste manieren om meer te leren over dit vakgebied.

Bij D&B verslinden we heel wat boeken en artikelen over het gedrag van mensen. We hebben zelfs een boekenbudget; dat wil zeggen dat iedere D&B’er jaarlijks een aantal boeken mag kopen op kosten van D&B (zie onze mooie verzameling op de foto bovenaan). Ook organiseren we eens in de drie maanden een leestafel. Dan bespreken we de nieuwste wetenschappelijke kennis met elkaar. Dat doen we in een kroeg in Nijmegen: gezellig en ook grappig, want andere kroeggangers kijken in het begin vaak raar op als ze ons horen praten over de labour illusion, fear appeals en andere psychologische onderwerpen.

Deze kennis willen we ook graag delen met jou! Daarom hebben we een overzicht voor je gemaakt van de vier boeken (in willekeurige volgorde) die wij het meest waardevol vinden als je gedragsverandering gaat toepassen in de praktijk.

1. Thinking, fast and slow – Daniel Kahneman

Nobelprijswinnaar Daniel KahnemanNerd pop-up: Daniel Kahneman won de Nobelprijs voor zijn onderzoek naar de Prospect Theory. Deze theorie gaat over hoe mensen keuzes maken in onzekere situaties. Hier vertelt hij meer over in Thinking, fast and slow. geeft in Thinking, fast and slow antwoord op de vraag die iedere gedragsveranderaar bezighoudt: waarom gedragen mensen zich soms zo onlogisch? Hij geeft je een kijkje in het brein van je doelgroep, wat het makkelijker maakt om een succesvolle veranderaanpak te kiezen. Als je beter wilt begrijpen waarom mensen doen wat ze doen, dan is dit boek zonder twijfel de beste investering die je kunt doen. Waarschuwing: al deze kennis past natuurlijk niet in je broekzak. De hardcover weegt bijna een kilo! 🙂

2. Redirect: changing the stories we live by – Timothy D. Wilson

In Redirect legt sociaal psycholoog Timothy Wilson uit dat wij mensen onszelf verhalen vertellen en waarom dit belangrijk is voor je veranderaanpak. Hij deelt hoe je deze verhalen op een subtiele manier kan bijsturen om blijvende gedragsverandering te realiseren en snijdt daarbij interessante thema’s aan, zoals criminaliteit en geluk. De rode draad is verfrissend positief (hoe zet je mensen in hun kracht?) en daarbovenop beschrijft Wilson ook nog eens de meerwaarde van een goede pilot: wij zijn fan!

3. Switch: how to change things when change is hard – Chip Heath & Dan Heath

In Switch vertellen de broers Heath op een toegankelijke manier hoe menselijk gedrag werkt en hoe je de juiste veranderaanpak kiest. Zo identificeren ze drie pijlers: onbewust gedrag, bewust gedrag en omgevingsfactoren, en leggen ze aan de hand van een duidelijke metafoor uit hoe je deze pijlers in kaart brengt en stuurt. Dit boek leert je om onderscheid te maken tussen verschillende routes van probleemgedrag naar doelgedrag en op basis daarvan de juiste aanpak te kiezen. Waardevol vinden wij, want gedragsverandering is maatwerk: welke aanpak werkt hangt af van de situatie.

4. Influence – Robert Cialdini

In de internationale bestseller Influence deelt meesterbeïnvloeder Cialdini zijn zes ‘weapons of influence’: wederkerigheid, commitment en consistentie, sociale bewijskracht, sympathie, autoriteit en schaarste. Deze technieken zijn concreet, effectief, toepasbaar in veel situaties en daarmee onmisbaar in de gereedschapskist van iedere gedragsveranderaar.

Wij zijn benieuwd naar jouw favoriete boeken over menselijk gedrag en gedragsverandering. Wil je ze delen in de comments?

Reacties

8 interessante reacties. Laat er ook één achter.

 • Influencer, van Kerry Patterson, David Maxfield e.a. Meer gericht op gedragsverandering van groepen mensen. Ontleed gewenst gedrag in effectieve gedragspatronen. En vervolgens 6 bronnen van invloed. Omdat mensen verschillen, zou je om grote groepen tot ander gedrag te bewegen niet één, maar minimaal 4 interventies moeten inzetten. Combinaties van individueel, groep en omgeving met motivatie &vaardigheid.

  • Goede tip AnneMarie, dankjewel!

 • Bestaan er van deze boeken goede vertalingen in het Nederlands. Mijn Engels is niet zo ver ontwikkeld en dan loop ik het gevaar teveel aannames te maken.

  • Goede vraag Maarten!

   Ik heb even voor je gezocht en ik zie dat alle boeken zijn vertaald naar het Nederlands. De titels zijn: ‘Ons feilbare denken’, ‘De verhalen van ons leven: verander je zelfbeeld en verbeter je bestaan’, ‘SWITCH: veranderen als verandering moeilijk is’ en ‘Invloed: de zes geheimen van het overtuigen’.

   Veel leesplezier :-).

 • Elke keer ben ik toch weer geïntrigeerd door wat jullie sturen. Weet niet of ik dit allemaal ga lezen, maar menselijk gedrag blijft mij verbazen. Kunnen jullie ook niet eens een verkalring geven waarom Amerikanen tegen hun belang in op Trump stemmen, of, voor hetzelfde geld, Nederlanders op de VVD/PVV?

  • Goed om te horen Jeroen en leuk dat je jouw interesses met ons deelt: dankjewel! We gaan erover nadenken.

 • Ik ben fan van D&B. Voor gedragsverandering met name in Almere gebiedsgericht hebben wij al succes met de inzet van geadviseerde methoden door B&D. Dank jullie wel! Mijn Engels is prima tijdens de vakantie. En in de 2e comment zie ik dat ik niet de enige ben. Kunnen jullie mij vertellen waar kan ik de vertalingen van deze boeken bestellen?

  • Hoi Sylvia, heel leuk om te horen en graag gedaan! Je kan de boeken bestellen via bol.com, maar ‘Ons feilbare denken’, ‘SWITCH’ en ‘Invloed’ kun je ook krijgen via YouBeDo. Dan gaat een deel van je geld naar een goed doel. Veel leesplezier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.