Menu

Afval als grondstof voor plezier

Hoe zorg je er op een subtiele manier voor dat bezoekers van jouw evenement het schoonhouden? Maak er een leuke ervaring van! Tijdens de 46e editie van de Nijmeegse Vierdaagsefeesten realiseerden we 48% meer verzameld afval, door van deze vervelende taak een leuke ervaring te maken.

We ontwikkelden een afvalbak die reageert met leuke deuntjes en lichten als mensen er afval ingooien. Door deze beloning ontstaat een positieve associatie met afval opruimen. Waarom werkt deze aanpak? Afvalproblematiek is primair een gedragsprobleem. Vuil wordt pas zwerfvuil wanneer mensen het op de grond gooien.

Let’s have fun!

Zelfs als mensen een afvalbak binnen handbereik hebben, gooien ze hun afval regelmatig naast de bak. Maar er is een oplossing. Door het gewenste gedrag leuk te maken, vergroot je de kans dat mensen dat gedrag vertonen. Dit mechanisme wordt in de gedragswetenschappen de fun factor genoemd. Door van lege blikjes en bekers munitie te maken voor bijvoorbeeld een spelletje, maken we het relevant om afval niet te laten liggen en wordt het zelfs aantrekkelijk om zwerfvuil van anderen op te ruimen.

Door plezier te koppelen aan afval raken mensen intrinsiek gemotiveerd om het evenement zelf schoon te houden.

Zo bereik je een schoon evenement, zonder het wijzende vingertje. De mogelijkheden zijn enorm. Het enige dat je de doelgroep hoeft te bieden is een vorm van vermaak.

Officiële partner van de Vierdaagsefeesten

Logo vierdaagsefeesten

Voor ons afvalproject tijdens de 46e editie van de Nijmeegse Vierdaagsefeesten hebben we nauw samengewerkt met de organisatie van de feesten. Het mooie resultaat dat we samen tot stand brachten smaakt naar meer! We zijn dan ook druk aan het brainstormen over creatieve initiatieven voor de 48e editie volgend jaar. Er komen veel gave ideeën voorbij. Kom jij volgend jaar kijken naar de winnaar?

Gedragsinterventies werken

Afvalproblematiek is primair een gedragsprobleem. Wij hebben dit dan ook in verschillende gemeenten succesvol aangepakt met gedragsinterventies. We speelden bijvoorbeeld in op de routekeuze van mensen, werkten met zogenaamde primes en cues in de omgeving en zetten subtiele nudges in zoals kleuren en voetstappen die naar de afvalbak leiden.

Wethouder Diks Leeuwarden

Door de aanpak van D&B is de hoeveelheid bijplaatsingen en dumpingen van grofvuil sterk gedaald.

Wethouder Diks, Gemeente Leeuwarden