Menu
bruno-nascimento-149663

Langdurige gedragsverandering: voorkom terugval met gewoontegedrag

Je leest het derde artikel uit een serie artikelen over langdurige gedragsverandering. In het eerste artikel lees je waarom het belangrijk is om langdurige gedragsverandering als doel te stellen en in het tweede artikel hoe je de omgeving daarbij kan inzetten.

Had jij dit jaar ook goede voornemens? Meer sporten, gezonder eten of misschien vaker een boek lezen? Dan startte je in januari waarschijnlijk vol goede moed. Je ging het vanaf nu echt helemaal anders doen. Maar al snel verschenen er kleine barstjes in je aanpak. Je sloeg het sporten een paar keer over omdat je moe was, at toch weer een zak chips leeg op zaterdagavond omdat dat zo gezellig was tijdens die serie-avond met je wederhelft en je kon je er na 20 pagina’s moeilijk toe zetten om verder te lezen in dat boek over mindset. Voor je het wist was je weer terug bij af. Je deed weer wat je altijd deed. Shit!

Gelukkig ben je lang niet de enige. Nieuw gedrag volhouden is moeilijk voor ons allemaal.

Lees meer
michael-dam-258165

Geluk, de nieuwe motor

Gelukkige medewerkers zijn creatiever en productiever, ze werken beter samen, ze zijn minder vaak ziek en ze zijn betere ambassadeurs van je organisatie. Geluk wordt vaak gezien als een gevolg van allerlei positieve ontwikkelingen, maar wetenschappelijk onderzoek is duidelijk: geluk is juist de veroorzaker. Investeren in geluk loont. Gelukkige organisaties doen het beter, ook economisch en financieel. Sterker nog: het verhogen van geluk lijkt de beste manier te zijn om de prestaties van je organisatie te verbeteren. Meer geluk, meer omzet, meer winst.

Lees meer
hello-lightbulb-216889

Langdurige gedragsverandering? Onderschat omgevingsinvloeden niet, maar gebruik ze!

Je leest het tweede artikel uit een serie artikelen over langdurige gedragsverandering. De eerste gemist? Lees hem hier.

Ik vind beweging belangrijk. Vriendinnen rollen vaak met hun ogen als ik tijdens citytrips in metro’s zelfs met een koffertje de trap neem. Vooruit, misschien niet per se omdat ik dat doe, maar meer omdat ik er telkens triomfantelijk bij roep: ‘Taking the stairs every day will keep the doctor away!’

Ook toen ik bij een bedrijf op de zevende verdieping van een Utrechts flatgebouw werkte wilde ik graag met de trap naar boven. Toch nam ik meestal de lift. Niet omdat het te veel treden waren, maar omdat ik eerst de sleutel van het trappenhuis moest vragen aan de conciërge. Dat was te veel gedoe. De inrichting van de omgeving – dat ik het trappenhuis alleen kon betreden met een sleutel – zorgde er zo voor dat ik vaak met de lift naar boven ging.

De omgeving stuurt ons gedrag vaak zonder dat we het doorhebben.

Lees meer
brooke-cagle-195777

De meest gelezen artikelen van 2017

Nog een paar uur werken en dan breekt de kerstvakantie aan. Tijd voor gezellige momenten met vrienden en familieOnderzoek laat zien dat betekenisvol sociaal contact een sterke voorspeller is van geluk. Emily Esfahani Smith legt in deze inspirerende TED-talk uit waarom betekenis belangrijk is en hoe je dit kan creëren. Overigens beschrijft zij betekenis en geluk als twee verschillende uitgangspunten. Wij denken dat dit afhangt van hoe je geluk definieert, en zien betekenis als een belangrijke factor voor geluk. Binnenkort delen we een artikel over dit onderwerp. https://www.ted.com/talks/emily
_esfahani_smith_there_s_more_to_life_
than_being_happy
, en een portie broodnodige ontspanning. Zoek je nog wat interessant leesvoer? In dit artikel vind je de meest gelezen artikelen van 2017. Misschien heb je er een paar gemist? Check ze dan alsnog en kom net als de andere lezers beslagen ten ijs in 2018 met je nieuwe gedragskennis.

Lees meer
DSC00226-2 (1)

Terugblik op 2017: 12 mijlpalen

Het lijkt wel gisteren dat we met ons team de doelen voor 2017 met deadlines vastlegden op een poster (aanrader want: commitment & herinneringscue!). Toch is dit alweer een jaar geleden. We kijken met bloed, zweet, tranen, maar vooral met een warm gevoel terug op 2017. Onze 12 mooiste avonturen willen we graag met jou delen.

Lees meer
People

Als je écht impact wil hebben, moet langdurige gedragsverandering je doel zijn

Als we gedrag willen veranderen denken we al snel aan de fascinerende technieken van Robert Cialdini: autoriteit, schaarste, social proof enzovoorts. We zien zulke technieken vaak als ‘trucjes’ die we eenmalig gebruiken voor een quick fix: om snel de verandering te krijgen die we willen zien. Dat kan werken. Tijdelijk.

Bij D&B vinden we dat een veranderaanpak houdbaar moet zijn. Het moet ook op de lange termijn werken. Pas dan help je je organisatie en de maatschappij écht vooruit.

Lees meer
eddie-kopp-271344

Onderschat jij de invloed van stress als je gedrag wil veranderen?

We zien regelmatig nieuws voorbijkomen over mensen die ambulancepersoneel aanvallen. Waarschijnlijk kijk jij daar net als ik vol afschuw en onbegrip naar: hoe kun je zo doen tegen mensen die je juist proberen te helpen?

Dit kan meer oorzaken hebben, maar meestal speelt stress een grote rol.

Bij mensen die stress ervaren gebeurt van alles in het lichaam en brein dat kan zorgen voor raar, irrationeel gedrag. Dit gebeurt niet alleen in levensbedreigende situaties – bijvoorbeeld wanneer een familielid zwaargewond is – maar ook in minder heftige situaties. Denk aan mensen met een uitkering of een hoge werkdruk.

Als je gedrag gaat veranderen is het cruciaal om rekening te houden met het stressniveau van je doelgroep. Dingen die in jouw ogen simpel zijn, zijn namelijk extra moeilijk als er sprake is van stress. Denk aan het invullen van formulieren en het nakomen van afspraken.

Je slaat dan ook flink de plank mis als je een doelgroep met stress benadert als een gemiddelde doelgroep. En dit zijn er meer dan je denkt: je ziet stress lang niet altijd aan de buitenkant.

In dit artikel leggen we uit wat stress doet met het gedrag van je doelgroep en hoe jij hierop in kan spelen.

Lees meer
timon-studler-63413

Zo kom je aan de inzichten die jouw veranderaanpak effectief maken

Je wil het gedrag van jouw doelgroep veranderen. Je wil er bijvoorbeeld voor zorgen dat bewoners van jouw gemeente hun afval opruimen, dat medewerkers van je bedrijf vaker met het OV naar kantoor komen in plaats van met de auto of je probeert mensen met een uitkering te bewegen om werk te zoeken.

Maar je weet inmiddels dat je eerst moet weten wat er speelt om een goede aanpak te bedenken. Waarom doet je doelgroep wat ze doet? Wat zijn motieven en weerstanden? Hier kan je vervolgens op inspelen.

Pas dan kan je daadwerkelijk resultaat boeken.

Maar hoe beantwoord je deze vragen? Welke methode levert de informatie op die jij zoekt?

Lees meer
Typen-computer-maken

Vragenlijst maken? Vergeet deze vraag aan jezelf niet!

Vandaag ga je doen wat je al lang in je hoofd hebt: de perfecte vragenlijst maken! Je wilt het gedrag van je doelgroep veranderen en daarvoor heb je meer informatie nodig. Wat vindt jouw doelgroep bijvoorbeeld belangrijk? En waar heeft ze juist een hekel aan? Als je weet wat er speelt kun je daarop aanhaken.

Je kruipt vol goede moed achter je laptop en opent een nieuw Wordbestand. Al snel begint het te duizelen. Jouw vingers zweven boven het toetsenbord, maar er komt niets uit. Je vraagt je af hoe je het beste kunt beginnen. Hoe kan je jouw vragen het beste stellen? Wat is de beste vorm?

Je hebt wel eens gehoord dat verkeerde vragen (bijvoorbeeld sturende vragen) tot vertekende resultaten kunnen leiden. Dat wil je natuurlijk niet. Je wilt betrouwbare informatie over je doelgroep.

Herken je dit?

Geen paniek! In een reeks artikelen over vragenlijsten leggen we je stap voor stap uit hoe je een goede vragenlijst maakt en zo de resultaten krijgt die je zoekt.

Dit eerste artikel gaat over de vorm van je vragen: open versus gesloten. Wat is beter?

Lees meer
andrew-worley-299600

Autoriteit en gedragsverandering: wat de man in pak zegt is waar, toch?

Een man van middelbare leeftijd steekt de straat over. Hij heeft een mooi maatpak aan. Na zo’n 20 meter lopen bereikt hij een dame die zit te wachten bij de bushalte. Ze kennen elkaar niet. De man vraagt haar om geld voor de bus; hij is zijn portemonnee vergeten. Ze stemt direct in, wij mensen zijn immers behulpzaam!

Twintig minuten later loopt dezelfde man weer op straat. Maar nu is hij casual gekleed. Hij stapt wederom op een vrouw af bij de bushalte en vraagt op precies dezelfde manier geld.

Zou hij het ook deze keer krijgen denk je?

Dit specifieke scenario is fictie, maar onderzoekers herhaalden een soortgelijke opzet meer malen voor een wetenschappelijke studie[1]. Ze vonden dat we een man in pak vaker gehoorzamen dan dezelfde man in normale kleding. Had je dat verwacht?

Dit voorbeeld laat zien dat wij mensen erg gevoelig zijn voor autoriteit; we zeggen eerder ‘ja’ tegen een verzoek van personen met meer expertise over een bepaald onderwerp dan wijzelf of een hogere (sociale) positie. In het voorbeeld hierboven suggereert het maatpak zo’n hogere positie.

Deze gevoeligheid voor autoriteit kun je inzetten om het gedrag van je doelgroep te veranderen. Je kent deze techniek misschien wel als één van de zeven beïnvloedingsprincipes van Robert CialdiniNaast de zes principes uit zijn boek 'Influence' voegde Cialdini afgelopen jaar een zevende principe toe aan zijn arsenaal: unity. Nieuwsgierig? Lees ons artikel over deze techniek: https://www.dbgedrag.nl/cialdini-unity/.

In dit artikel leggen we uit waarom dit autoriteitsprincipe werkt en hoe jij het kan toepassen als je gedrag wilt veranderen.

Lees meer