Menu

Afval & Milieu

‘Afval is grondstof’ – Gelukkig krijgt deze zienswijze steeds meer de overhand. Maar er zijn ook nog steeds veel uitdagingen op dit gebied. Hoe zorg je er bijvoorbeeld voor dat mensen hun afval netjes in de afvalbak gooien en niet laten slingeren? En hoe stimuleer je het scheiden van afval?

1 temp

Vervuilen tegen beter weten in

Mensen gooien sigaretten, verpakkingen van etenswaar en ander afval op straat, terwijl tien meter verderop een afvalbak staat. Ze gooien al hun vuil op één hoop, terwijl je duidelijk hebt uitgelegd dat afval scheiden belangrijk is voor het milieu. En hoewel het ze duur kan komen te staan, laten ze de poep van hun hond liggen. Je wilt deze problematiek graag efficiënt aanpakken zonder hoge reinigingskosten en dure boetes in te moeten zetten, maar hoe doe je dat?

Mensgerichte aanpak bewezen effectief

2

Er wordt vaak gezocht naar technische oplossingen, terwijl afvalproblemen vaak gedragsproblemen zijn. Vuil wordt pas zwerfvuil wanneer mensen het op straat gooien en ook aan afval scheiden en bijplaatsing komen mensenhanden te pas.

Menselijk gedrag is complex, waardoor informeren en beboeten lang niet altijd effectief is. Inspelen op gedragsmechanismen zet daarentegen wel zoden aan de dijk. Speel bijvoorbeeld met subtiele nudges zoals pijlen en kleuren die mensen richting de afvalbak sturen. Of speel in op de fundamentele behoefte aan consistent gedrag: ‘Wie A zegt, moet ook B zeggen’. Zo’n aanpak is bewezen effectief en relatief goedkoop: het vraagt slechts eenmalig om een investering.

Meer weten over het verminderen van afval naast de container?

Afval scheiden stimuleren

Presentatie Green Deal station Rotterdam

Met gedragsinterventies kun je niet alleen zwerfvuil voorkomen, maar ook afvalscheiding stimuleren. Afval scheiden is essentieel voor het recycleproces en daarmee van grote waarde voor het milieu. Daarnaast kun je als gemeente flink besparen wanneer je afval gescheiden aanlevert. Wij stimuleren het scheiden van afval op station Rotterdam Centraal door toepassing van verschillende psychologische technieken. En met resultaat! Slim omgaan met vorm- en kleurgebruik, plaatsing van bakken en visuele instructies resulteert in een flinke stijging van goed gescheiden afval.

Meer weten over het stimuleren van afval scheiden? Kijk in onze inspiratielijst of neem contact op.

Afval als grondstof voor plezier

image_00009

Belonen is een van de technieken die we bij D&B gebruiken om schoon gedrag te stimuleren. Dat kun je doen op verschillende manieren: met geld en spullen, door een groepsgevoel te creëren, door er een wedstrijd van te maken maar ook door afval opruimen leuk te maken! Dat is precies wat wij deden tijdens de Nijmeegse Vierdaagsefeesten, met 48% meer afval in de afvalbak tot gevolg.

Wil je meer weten over deze effectieve aanpak van zwerfvuil?

Groene prullenbakken Rotterdam

Onze afvalprojecten leidden onder meer tot:

  • 40% minder bijplaatsing in Leeuwarden;
  • 33% minder dagen waarop werd bijgeplaatst in Eindhoven;
  • voorkoming van bijplaatsing in Zeist;
  • 75% meer afval scheiden in de openbare ruimte;
  • 3 keer zoveel mensen die de afvalbak gebruiken in Rotterdam.

Benieuwd hoe je als gemeente gedrag omtrent afval kunt beïnvloeden?

Wethouder Diks Leeuwarden

Door de aanpak van D&B is de hoeveelheid bijplaatsingen en dumpingen van grofvuil sterk gedaald.

Wethouder Diks, Gemeente Leeuwarden

Tevreden klanten

NederlandSchoon
Gemeente Rotterdam
Gemeente Zeist
Gemeente Schoon
Stadsdeel Amsterdam West
Bloemendaal
Gemeente Amsterdam
Gemeente Den Haag
Gemeente Deventer
Gemeente Eindhoven
Rijkswaterstaat
ROC Midden Nederland
Onsburo
Stad Antwerpen
Gemeente Haarlemmermeer
Gemeente Pijnacker Nootdorp
Gemeente Zoetermeer
Gemeente Leeuwarden
Ministerie van Infrastructuur en Milieu
Natuur & Milieu
NVRD