Menu

We vertellen graag over gedrag

We geloven dat kennis van gedrag en gedragsverandering onze maatschappij vooruit kan helpen. Daarom delen we onze expertise van dit fascinerende maar complexe vakgebied graag met jou via onze lezingen en workshops. Aan de hand van leerzame, grappige en soms confronterende voorbeelden uit de praktijk, nemen we je mee in de wereld van menselijk gedrag en nodigen we je uit om door onze gedragsbril naar je eigen werkveld te kijken.

Lezingen over gedrag

Lezing Rick van Baaren

We worden vaak uitgenodigd om te vertellen over gedrag binnen verschillende domeinen. Gedrag speelt een sleutelrol in bijna alle maatschappelijke problemen. Vervuiling, overmatig alcoholgebruik, fileproblematiek en ga zo maar door. Wanneer je de psychologie achter deze obstakels begrijpt, kun je ze bij de kern aanpakken.

Tijdens onze lezingen staan we stil bij de fascinerende wereld van menselijk gedrag. Ervaren sprekers leggen de basisprincipes van gedragsverandering uit, zoals het herkennen van psychologische motieven en weerstanden. We bespreken concrete, bewezen en soms verrassende technieken om gedrag te beïnvloeden. Ook staan we stil bij de belangrijkste valkuilen; waar gaan anderen vaak de mist in?

Ten slotte vertalen we de wetenschap van gedrag naar jouw praktijk: hoe kun je gedragsverandering realiseren in jouw werkveld?

Heb jij interesse in een lezing? Neem contact met ons op! Dan stemmen we de inhoud samen af.

Onze lezingen

De aard van menselijk gedrag en gedragsverandering

Agressie op straat, troep op stations, files op de A12, veel maatschappelijke problemen worden veroorzaakt door mensen. We reageren hier vaak op met voorlichting en boetes, zonder resultaat. Waarom werkt dit niet?

Omdat menselijk gedrag voor een groot deel onbewust en impulsief is. We leggen we je tijdens deze lezing uit welke onbewuste gedragsmechanismen een rol spelen en welke onderbouwde beïnvloedingstechnieken (zoals nudging) je zelf in kunt zetten om gedrag te veranderen. We laten zien hoe de overheid en bedrijven gedragskennis inzetten om betekenisvolle veranderingen te maken. En vertellen ook welke veelgemaakte fouten je kunt vermijden. Gedragsverandering kan verrassend simpel zijn, maar is nooit eenvoudig.

Op naar een gelukkige organisatie

Geluk is niet alleen fijn, het is ook heel waardevol. Onderzoek toont aan dat de gevolgen van toenemend geluk in een organisatie verbluffend kunnen zijn. Geluk blijkt een enorme invloed te hebben op productiviteit, verzuim en verloop. Bovendien bepaalt het voor een aanzienlijk deel hoe snel mensen doorgroeien en zich ontwikkelen. Het verhogen van geluk als leidend managementbeginsel levert dan ook veel op. Inmiddels weten we ook steeds beter hoe we geluk in organisaties kunnen verhogen. Geluk is goed te beïnvloeden.

In deze lezing over geluk beschrijven we welke factoren voor gelukkige werknemers zorgen, en welke juist niet. Daarnaast vertellen we over de concrete manieren waarop je geluk binnen je organisatie verhoogt.

Wil je meer weten over de mogelijkheden, beschikbaarheid en tarieven? Bel of mail ons! Omdat we veel aanvragen krijgen raden we je aan om tijdig contact op te nemen.

Workshop gedragsverandering

Workshop Gedragsverandering

Leer net als steeds meer organisaties hoe je probleemsituaties op kan lossen door het gedrag van je doelgroep te begrijpen en te veranderen.

Tijdens onze workshop leer je met je team op een andere manier naar je doelgroep te kijken. Aan de hand van herkenbare voorbeelden bespreken we de belangrijkste wetenschappelijke theorieën over gedrag en gedragsverandering.

Het toepassen van gedragskennis staat tijdens onze workshops centraal. Naast het leren van de belangrijke theorie over gedrag, werk je in subgroepen aan je eigen casussen en probeer je de materie direct in te zetten. Uiteraard onder begeleiding van onze docenten. Een korte greep uit de workshop:

  • inzichten uit onder andere de sociale psychologie (zoals nudging) en onze eigen ervaring;
  • herkennen van en omgaan met psychologische weerstand;
  • bewezen en concrete beïnvloedingstechnieken die je zelf kunt toepassen;
  • veelgemaakte fouten bij verandertrajecten.