Menu
Ap Dijksterhuis

Ap Dijksterhuis

Founding partner

Ap Dijksterhuis is hoofd van de afdeling sociale psychologie van de Radboud Universiteit Nijmegen, hoogleraar, ondernemer, spreker, schrijver en voormalig redacteur van het gezaghebbende Science. Hij probeert met inzichten uit de wetenschappelijke psychologie de wereld te verbeteren door gedrag te veranderen en door menselijk geluk te bevorderen.

Als onderzoeker richt hij zich op de rol van onbewuste, intuïtieve processen die een rol spelen bij het nemen van beslissingen en bij creativiteit. De laatste jaren richt zijn onderzoek zich meer en meer op het begrijpen en verhogen van geluk. Hij won een handvol wetenschappelijke prijzen (waaronder de zeer prestigieuze Early Career Award van de American Psychological Association),

Ap inspireert mensen graag. Hij schreef vijf boeken: Het slimme onbewuste (2007; meer dan 100.000 exemplaren verkocht, genomineerd voor de Eureka prijs); De merkwaardige psychologie van een wijndrinker (2011); Op naar geluk (2015); Wie (niet) reist is gek (2017); en Tussen je oren (2017). HP/De Tijd riep hem een aantal jaren geleden uit tot een van de 100 meest invloedrijke Nederlanders.

Hij heeft veel liefhebberijen waaronder koken, lezen, en genieten van wijn en whisky. Zijn belangrijkste hobby is reizen. Elk jaar reist hij, het liefst met zijn vriendin Madelijn en zijn zoon Noah (15), een aantal weken, of zelfs maanden, door meer of minder exotische streken om inspiratie op te doen.